Ce este dobanda reala, poti iesi in pierdere!




Dobanda reala reprezinta diferenta dintre dobanda nominala (dobanda care este afisata sau anuntata) si rata inflatiei.

In cazul in care rata inflatiei este mai mare decat dobanda nominala, dobanda reala va fi negativa, ceea ce inseamna ca banii investiti pierd din valoare in timp.

Daca rata inflatiei este mai mica decat dobanda nominala, dobanda reala va fi pozitiva, ceea ce inseamna ca banii investiti cresc in valoare mai rapid decat rata inflatiei.

Un exemplu ar fi daca dobanda nominala pentru un depozit bancar este de 3% pe an si rata inflatiei este de 2% pe an.

In acest caz, dobanda reala este de 1% pe an (3% - 2%). Asta inseamna ca banii investiti in depozitul bancar vor creste cu 1% pe an, mai rapid decat rata inflatiei.

In caz contrar, daca rata inflatiei ar fi de 4% pe an si dobanda nominala ar fi de 3% pe an, dobanda reala ar fi -1% pe an, banii investiti in depozitul bancar ar pierde din valoare cu 1% pe an.

Deci daca rata inflatiei in Romania este de 15% pe an si dobanda nominala pentru un depozit bancar este de 7% pe an, in acest caz, dobanda reala este de -8% pe an (7% - 15%).

Asta inseamna ca banii investiti in depozitul bancar nu vor tine pasul cu rata inflatiei si vor pierde puterea de cumparare de la an la an. In acest caz, s-ar putea sa fie mai avantajos sa cautati alte forme de investitii pentru a proteja valoarea banilor dumneavoastra.